Weer een kampioen!

Bericht uit De Bakeman (nr 151) 2017.

De eer aan… Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth.

Kan een harmonie zich een mooiere dag voorstellen? Een dag waarop ze zich verheft zich tot het groepje van elite, en dit tijdens een wedstrijd waarin men zich moet meten met de beste maatschappijen van Vlaanderen.Kampioen spelen in een hogere (betere) categorie en dat een etmaal na het feest van haar patroonheilige Sint-Elisabeth (17 november) is geen alledaagse gebeurtenis. Deze stunt klaarde de Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth op zondag 19 november 2017.Slechts vijf maatschappijen (harmonieën en fanfares) hadden de moed (of durfden het aan) om muzikaal met elkaar in de clinch te gaan. Geen overweldigend aantal, maar wel verenigingen die het goed voor hebben met de blaasmuziek en zelf hogerop willen.De competitiedrang was voelbaar. Niemand wilde voor de andere onderdoen, vandaar de drukte in de concertzaal van het Lemmensinstituut van Leuven.De deelnemende korpsen werden door een driekoppige jury beoordeeld:

  • Raf De Keninck (Duffel):

Klarinettist, promoot de hedendaagse Vlaamse muziek. In zijn composities tast hij de grenzen van beeld, concept en geluid af. Hij is dirigent van meerdere amateurverenigingen.

  • Lieven Maertens ( Kortrijk):

Trombonist en startte zijn carrière bij de Kortrijkse Brass Band, waarvan hij in 1983 de leiding nam. Hij speelde o.a. als trombonist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine om nadien het dirigentstokje te hanteren in Menen, Kruishoutem, Wervik.

  • Alex Steurs (Mol):

Saxofonist. Docent aan de Gemeentelijke Academie van Mol. Speelde bij het VRO-orkest, het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera, het Symfonisch Orkest van Vlaanderen. Hij is dirigent van het Harmonieorkest van Mol, Rauw.

De Koninklijke Harmonie Sint-Elisabeth van Stokkem stond geprogrammeerd om 15 uur. De 45 Maaslanders wachtten ‘uiterlijk’ erg rustig, maar ‘inwendig’ zeer gespannen op het teken van de juryvoorzitter.Toen dirigent Toon Rutten het ‘stokje’ ophief, gleden de stress en zenuwachtigheid weg zoals het water van het vederpak van watervogels. In de zaal heerste ongewone stilte en aandacht.Een kort, maar aangenaam te beluisteren, inspeelwerk ‘A Glorious Summer Day’ (Satochi Yagisawa) testte klanksterkte en toonzuiverheid. De gelegenheid om de ‘zelfzekerheid’ bij de uitvoerders te bevestigen.De muzikanten uit Stokkem waren overtuigend. Hier was een betere harmonie aan het werk. De enkele toehoorders die over de schouders van de juryleden konden gluren stelden vast dat de heren weinig aantekenden, maar geamuseerd genoten van de uitvoering.Dirigent en muzikanten hebben de laatste weken titanenwerk verricht; er werd geschaafd aan bepaalde passages en vaak tot vervelens toe herhaald en gecorrigeerd. De twee wedstrijdwerken: Subterra (Daniel Weinberger) en Der Magnetberg (Mario Bürki) bevestigden de suprematie van de Sint-Elisabethvertolkers.In de, tot proppens toe volgelopen, zaal hing een onbeschrijflijke spanning toen de proclamatie zich aankondigde. De prestatie van Sint-Elisabeth Stokkem werd gehonoreerd met de hoogste score van het tornooi.Primus in de afdeling uitmuntendheid met 91,33% , eerste plaats, plus Al-winner. Het hoogste aantal punten van alle deelnemers.De maandenlange spanning barstte los toen de uitslag bekendgemaakt werd. Een golf van felicitaties: schouderklopjes, handjes schudden, knuffels, kusjes en vreugdetranen, rolde door de zaal.

Orkesten2017 001 45tris
Harmonie : Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth: 91,33%;

Sturm der Musik.

De prestatie van Sint-Elisabeth Stokkem heeft de mythe van ‘alleen grote harmonieën of fanfares kunnen overleven en goede muziek voortbrengen’ doorprikt. Dat de klassieke korpsen afgedaan hebben, zoals men ons de laatste decennia op het hart drukt, is voorbarig.Bij gebrek aan muzikanten zijn inderdaad verenigingen verdwenen of werden gefusioneerd. Alleen megakorpsen, waar alle registers met beroepsmusici aangevuld werden, domineerden de wedstrijden en zouden de toekomst kleuren.In Leuven werd bevestigd dat onze dorpsharmonies/fanfares nog reden van bestaan hebben. In deze optiek kan men zich sterken nu de Koninklijke Stockheimer Sint-Elisabethharmonie tot het eliteclubje is kunnen doorstoten.

 

Finalewedstrijd 2017, afdeling uitmuntendheid.

Open categorie: Brassband Haspengouw: 83,83%

Stringando Boutersem: 84,67%

Fanfare: Hagelands Fanfareorkest: 88%

Harmonie : Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth: 91,33%

Koninklijke Harmonie ‘Kunst Adelt’ Zele-Heikant: 90,33%

Aan bestuur, dirigent en muzikanten zeggen we ‘proficiat’.

Jean-Pierre Yzermans – Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem