Dirigent Koen Ubaghs

Sinds augustus 2022 is Koen dirigent van de Koninklijke Stockheimer 
Harmonie Sint-Elisabeth Stokkem

059 2023 Fotografie Marjorie Koen

Biografie

Koen Ubaghs (°1997) won als 21-jarige student een plaats bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij in 2022 slaagde voor het examen als 2de solist. 

In 2021 behaalde hij zijn master aan het LUCA School of Arts met de grootste onderscheiding en een maximum score op zijn klarinetproef. Tijdens zijn master won hij tevens de auditie om als solist te mogen optreden met het LUCA Chamber Ochestra. 

In 2008 en 2009 behaalde hij de eerste prijs op de nationale klarinetwedstrijd in Gent en in 2014 behaalde hij de eerste prijs op de Benelux klarinetwedstrijd, ook in Gent. Op het WMC voor solisten te Kerkrade in 2011 werd hij laureaat in de 2de afdeling met 90%, meteen de hoogste score over alle deelnemers. 2011 werd het jaar waarin Koen wellicht als jongste kandidaat ooit op 13-jarige leeftijd provinciaal en nationaal kampioen werd in de “superieure afdeling” tijdens de solistenwedstrijd van VLAMO. In 2014 won hij op de Belfius Classicswedstrijd voor klarinet en kamermuziek, samen met zijn broer Stijn, een eerste prijs. Het hoogtepunt in 2015 was zijn tweede plaats, als één van de jongste deelnemers, in de finale van de Lions European Musical Competition. 

Tijdens zijn studies aan het conservatorium van Maastricht won hij in 2019 de auditie als “Orkest academist” bij Philharmonie Zuidnederland. In datzelfde jaar was Koen principal en solo es-klarinettist van het Youth Orchestra Flanders. 

Hij volgde regelmatig masterclasses en stages bij Eddy Vanoosthuyse, Jean-Luc Votano, Nathalie Lefèvre, Arno Piters, Ivo Lybeert, Annelien Van Wauwe, Julien Hervé, Nele Delafonteyne, James Campbell en Antonio Capolupo. 

In 2016 werd hij dirigent van het ‘t JOM (Jeugd Orkest Martinus) en het JEGA (Jeugd Galmpjes) uit Lanaken, waar hij van 2020 tot 2022 de overstap maakte als dirigent van de Koninklijke Harmonie Weergalm der Maas uit Lanaken. Sinds augustus 2022 is hij dirigent van de Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth Stokkem. Op dit moment volgt Koen een opleiding directie aan het LUCA School of Arts Leuven bij Ivan Meylemans en Kevin Houben.