Stokkem = Muziek

In Stokkem staat op de Rechtestraat het kunstwerk ‘Stokkem = Muziek’. Dit kunstwerk verwijst naar de rijke muziektraditie van Stokkem. Stokkem telt namelijk drie bloeiende muziekverenigingen zijnde de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Stokkem, de K.S.H. St.-Elisabeth en de Stokkemer Stadsmuzikanten. In Stokkem zijn ze beter gekend als de “Boch”, de “Slaai” en de “Boeren”.

Unicum

De drie Stokkemse muziekverenigingen hadden nog nooit samen een concertavond verzorgd. De besturen van de verenigingen vonden dat hierin verandering moest gebracht worden. Na verschillende overlegmomenten was het project ‘Stokkem = Muziek’ geboren. De intentie was om de Stokkemenaren en muziekliefhebbers een ontspannende muziekavond te laten beleven.

Met de nodige publiciteit werd ‘Stokkem = Muziek’ op zaterdag 9 maart 2019 in zaal Nieuwenborgh aangekondigd.

IMG 5420
Het talrijke publiek werd in het Stokkems dialect verwelkomd door de gastheer en presentator, Jean Kenzeler.

De Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Stokkem mocht na een korte inleiding de spits afbijten. De Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Stokkem werd gesticht in 1845 en heeft een bijna 175-jarig palmares op haar naam staan. De dirigent, Jos Verjans, had een aangenaam programma opgesteld. Onder zijn deskundige leiding brachten de muzikanten een prachtig vertolking van o.a. ‘They’re Off’, Czardas, ‘Prelude und Mazurka’ uit Coppelia, ‘Por Una Cabeza’ en ‘Danzon Nr. 2’. Het optreden werd swingend afgesloten met ‘Sing Sing Sing’.

IMG 5425
IMG 5447
De muzikanten en dirigent werden daarna getrakteerd op een daverend applaus.

Na een korte pauze was het de beurt aan de Stokkemer Stadsmuzikanten. De presentator vertelde eerst nog enkele belangrijke feiten en anekdotes uit de geschiedenis van de blaaskapel.

IMG 5465

De Stokkemer Stadsmuzikanten staan bijna 40 jaar onder de deskundige leiding van René Bocken. Een mooi programma van Moravische en Böhmische muziek passeerde de revue. Bij menige polka konden de solisten van de blaaskapel zich van hun beste kant tonen.

IMG 5467
Het optreden werd door de aanwezigen geapprecieerd hetgeen beloond werd met een groot applaus.

Het slotoptreden was voor

de Koninklijke Stockheimer Harmonie St.Elisabeth.

IMG 5513

Deze harmonie werd in 1899 boven het doopvont gehouden en viert dit jaar haar 120-jarig bestaan. Onder leiding van Toon Rutten brachten ze een prachtig optreden waarbij de mooie werken zoals ‘Entry march of the boyards’, ‘Conzensus’, ‘Vesuvius’ en ‘El camino real de revue’ passeerden.

IMG 5505
IMG 5508

De unieke muziekavond werd afgesloten met het mooie Sinatra in concert. Daarna werd de de Koninklijke Stockheimer Harmonie St.Elisabeth overladen met een lovend applaus.

IMG 5518

De onvergetelijke muzikale avond werd afgesloten met de nodige dankwoorden en felicitaties voor de dirigenten, de muzikanten, de besturen en alle medewerkers.

 

IMG 5574
Stokkem heeft op zaterdag 9 maart 2019 weer terug een stukje muziekgeschiedenis geschreven. De aanwezigen waren lovend over dit prachtige initiatief en hopen op een vervolg. Tekst: Jean-Marie Bisschops