Harmonie Sint-Elisabeth nationaal kampioen in afdeling Uitmuntendheid

Nationaal kampioen

Maandenlang werd er gezwoegd en gezweet en op zondag 19 november was het moment eindelijk aangebroken. De Koninklijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth nam deel aan de Finalewedstrijd voor Orkesten van Vlamo in Leuven. Dirigent Toon Rutten had de wedstrijd samen met zijn orkest perfect voorbereid en ging dan ook met een prachtresultaat naar huis. Met een score van 91,33% behaalde de ‘Slaaj’ niet enkel de hoogste score van alle orkesten, de harmonie mag zich ook nationaal kampioen noemen in de afdeling uitmuntendheid.

De voorbereidingen voor deze wedstrijd begonnen bij de Koninlijke Stockheimer Harmonie Sint-Elisabeth al enkele maanden geleden. Dirigent Toon Rutten streefde naar perfectie en het orkest is hem hierin gevolgd. Met complimentjes, maar ook op tijd en stond een goede schop onder de kont, heeft Toon Rutten het beste uit elke muzikant gehaald. Er werd hard gerepeteerd en het resultaat mocht er dan ook zijn.
De dag van de wedstrijd vertrok een bus vol muzikanten en supporters naar Leuven. Er was gezonde spanning, maar de sfeer zat er vanaf minuut 1 al in. Na het inspelen stond iedereen op scherp. Als eerste werd het inspeelwerk, ‘A glorious summerday’ gespeeld. De warme klanken van deze koraal vulden meteen de hele zaal. Daarna werden twee wedstrijdwerken gebracht. Het eerste wedstrijdwerk ‘Sub terra’, over een mijnwerker die een ongeval krijgt, werd door de jury geprezen voor de geweldige sfeer en de prachtige klanken. Het tweede werk ‘Der Magnetberg’, een verhaal uit 1001 nacht, kon de jury eveneens bekoren. Wederom werd de fantastische sound van het orkest geprezen. 

Orkesten2017 001 45tris
Kampioen in de afdeling Uitmuntendheid.

Na het concert viel alle spanning weg bij dirigent en muzikanten. Ze hadden immers het beste van zichzelf gegeven. Toen deze prestatie ook door de jury bekroond werd met een knap resultaat, ging het dak eraf. De ‘Slaaj’ behaalde de hoogste score van alle orkesten en is kampioen in de afdeling Uitmuntendheid. De hele zaal stond op zijn kop. Muzikanten en supporters vlogen elkaar in de armen en de grote held was natuurlijk dirigent Toon Rutten. Hij leverde fantastisch werk met een groep muzikanten waarvan de helft jonger is dan 30 jaar. De jury prees dan ook de topprestatie van deze jonge groep en zag nog een enorm groeipotentieel in dit orkest.
Voorzitter Guy Voorjans mocht onder een daverend applaus de prijs in ontvangst nemen. Hij stond terecht te glunderen op het podium. Na deze prijsuitreiking was het hoog tijd voor een feestje … en dat begon al op de bus terug naar huis. Daarna werd nog verder gefeest in de harmoniezaal.
De ‘Slaaj’ heeft zich weer duidelijk op de muzikale kaart gezet. Er werd weer muzikale geschiedenis geschreven in Stokkem.

Hanne Gimbrère HBVL 21-11-2017